HEM   -  AKTUELLT   -  BIOGRAFI   -  VERK   -  LYSSNA   -  ENGLISH


Tonsätta staden!
- utforskande processer

Tonsätta staden! är ett uppdrag Fredrik Hagstedt fått av Kultur och fritid Lundby. Det består av två huvudspår:
1) Fredrik Hagstedt håller workshopar för unga, och andra, i lyssnande, uppleva stadsmiljöer, testa olika konstnärliga uttryck med mera.
2) Fredrik Hagstedt komponerar musik inspirerat av intrycken av workshoparna och stadsmiljöerna, främst i områden nära älven, på Hisingen i Göteborg.


En film från segling med skonaren Ingo den 11 juni 2016, en del av Tonsätta staden! Fem musiker ombord, Ida Lod, Emma Augustsson, Viktor Turegård, Jens Johansson och Jonas Hultberg, spelade Fredrik Hagstedts Möta himlen, samt improviserade i samspel med båten.


Vision Älvstaden gestaltad

Med stöd av Kulturbryggan inleds nu projektet/processen Vision Älvstaden gestaltad, som handlar om att med olika konstformer tolka, kommentera och levandegöra hur framtidens Göteborg skulle kunna se ut.

Medverkande är Ida Lod, sångerska, violinist med mera; Elin Flognman, smyckekonstnär; Marcus Gustafsson, skådespelare och lärare på Performing Arts School; Jon Liinason, Producer of Social Art; samt Fredrik Hagstedt, tonsättare. Olika grupper av unga, från ca 12 år och uppåt, kommer att medverka och vara medskapande. Tillsammans utforskar vi staden, olika uttryckssätt och vad VISION ÄLVSTADEN kan betyda.

Processen och resultaten kommer att publiceras på webben, troligen på Youtube. Länkar dit kommer att finnas på denna sida.

DIN RÖST

Detta är en serie workshopar (lektioner) i olika sätt att ge uttryck åt sin röst, och åt andras röster. Vi har valt att fokusera på en viss plats på Hisingen, nämligen Backaplan. Alla som bor på Hisingen har varit där, och de flesta har en åsikt om platsen. Vad tycker du och vad tycker andra, om Backaplan? Platsen ska byggas om och planeringen för detta pågår. Hur skulle du vilja att det blev?

De olika workshoparna leds av olika konstnärer och artister och låter dig pröva olika konstformer. De äger rum hos olika grupper på Kulturskolan, men är öppna för alla intresserade att anmäla sig till. Rekommenderad ålder är från 12 år och uppåt.

Tid, plats, innehåll och ledare

Onsdag 28 sept kl 16.30-18.30
Mötesplats Lundby, Musiklabbet (låtskrivarverkstad)
Din röst om Backaplan – genom musik och musikvideo
Leds av Jon Liinason, Producer of Social Art

Tisdag 4 okt kl 18-20
Nordlyckeskolan, Torslanda, Bildgrupp
Din röst om Backaplan – genom bilder och musikvideo
Leds av Jon Liinason, Producer of Social Art

Torsdag 6 okt kl 17-19
Mötesplats Lundby, Filmgrupp
Din röst om Backaplan – genom film och musikvideo
Leds av Jon Liinason, Producer of Social Art

Måndag 10 okt kl 18.30-20.30
Mötesplats Lundby, Musikalgrupp
Din röst om Backaplan – genom improviserad teater
Leds av Marcus Gustafsson, skådespelare och lärare på musikalutbildningen Performing Arts School i Göteborg

Tisdag 25 okt kl 18-20
Mötesplats Lundby, Teatergrupp + bildgrupp
Din röst om Backaplan – genom scenkonst (tal, sång, performance) och bild
Leds av Ida Lod, musik- och scenkonstnär

Torsdag 27 okt kl 17.30-19
Backa kulturhus, Stråk- och gitarrensemble
Din röst om Backaplan – genom att observera och imitera
Leds av Marcus Gustafsson, skådespelare och lärare på musikalutbildningen Performing Arts School i Göteborg

Onsdag 16 nov kl 16.30-18.30
Kärra, Filmgrupp och Musiklabbet
Din röst om Backaplan – genom smyckekonst
Leds av Elin Flognman, smyckekonstnär

Tonsättaren Fredrik Hagstedt medverkar också vid varje workshop. Han kommer att dokumentera genom ljudinspelning, foto och video. Dock kommer deltagarna inte att synas i bild om de inte vill det. Fredrik kommer även att komponera musik inspirerad av det som händer i workshoparna.

ANMÄLAN sker genom din lärare på Kulturskolan eller direkt till Fredrik Hagstedt på e-post fredrik@medvetenhetsverkstad.se Han svarar även på frågor på telefon 0768-196734

Under våren 2017 kommer det finnas möjlighet att vara med på längre och fördjupande workshopar med samma ledare. Då ska vi tillsammans utforska Vision Älvstaden och göra en konstnärlig tolkning av den – både Backaplan och andra delar av Göteborg. Det kommer att bland annat göras en musikvideo som alla som är intresserade får vara med och skapa. Allt som skapas i detta projekt kan komma att vidareutvecklas för att presenteras vid Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Projektet har stöd av Kulturbryggan, och drivs av Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad på uppdrag av Kultur och fritid Lundby.


Från vänster: Fredrik Hagstedt, Elin Flognman, Jon Liinason, Ida Lod och Marcus GustafssonFredrik Hagstedt:

Klassisk musik, är det mossigt och tråkigt?
Kan man skriva det idag?
Hur går det till?

Det kan faktiskt vara coolt, häftigt och kännas mycket meningsfullt. Säger jag, som är tonsättare och skriver klassisk musik. Beethoven och sådana är inte så dumma, jag gillar att lyssna på deras musik, men de lever inte nu. Det gör jag. Jag försöker använda klassisk musik för att uttrycka mig, och det jag upplever, av att leva nu.

Ibland handlar det om vad jag ser och hör när jag är ute och går, i skogen, eller i stan. Det kanske inte är så att man hör precis det jag hört, i mina stycken. Men det jag upplevt färgar min musik, jag har gjort en tolkning. Du som lyssnar får också göra en tolkning, eller bara uppleva.

Samtidigt vill jag också att min musik ska vara speciell – inte låta som vad som helst. Och den kan gärna vara lite svårtillgänglig ibland, lite tung och så, för då tror jag att man inte tröttnar lika snabbt på den. Jag gillar själv att lyssna många gånger på samma musikstycke. Man brukar inte säga låtar i klassisk musik, men det är väl det. Jag skriver ibland väldigt långa låtar. Det kan vara jobbigt att lyssna så länge, men ofta känns det rätt bra efter en stund, man slappnar av och låter musiken skölja över en.

I Tonsätta staden! finns chans att få veta mer om hur jag arbetar med att skriva musik. Och chans att själv skriva musik, och skapa på andra sätt, skriva poesi, hitta på teater, dans, och andra sätt att uttrycka sig med kroppen, och teckna, måla, fota, filma, och allt vad man kan komma på. Kanske bygga en skulptur av överblivna grejor?

Inom Tonsätta staden kan du som är nyfiken vara med på workshopar. Vad är det? En workshop, eller verkstad, är helt enkelt när en grupp människor träffas och prövar att göra något tillsammans, ofta något de inte vet på förhand vad det ska bli, eller hur det ska gå till. I workshoparna i Tonsätta staden handlar det mycket om att uppleva, samtala, och skapa. Vi upplever olika platser, utomhus och inomhus, vi upplever musik och konst, och möten med olika människor som jobbar med olika saker. Vi samtalar om upplevelserna vi fått, och om vad som är viktigt i tillvaron, i livet. Och vi skapar i de konstformer vi tycker är intressanta att pröva.

Tonsätta staden är öppet för alla, men till att börja med våren 2016 är främst unga i åldrarna 13-16 år välkomna. Alla oavsett ålder kan anmäla sitt intresse, och finns inte plats direkt, så kommer chansen senare.
HEM


www.medvetenhetsverkstad.se
Senast uppdaterad 2016-09-12