HEM   -  AKTUELLT   -  BIOGRAFI   -  VERK   -  LYSSNA   -  ENGLISHAKTUELLT


Jag uppdaterar inte denna sida längre. Titta gärna in på min nya webbplats (på engelska): www.fredrikhagstedt.com

Nedan följer gammal info.

Vad är på gång? Sedan 30 december 2015 komponerar jag en stor symfoni för orkester. Den kommer att heta "nr 3" eftersom jag har ett par tidigare symfonier skrivna, den ena färdig men i behov av bearbetning och den andra inte ens färdig. Den nya blir ca 75 minuter lång, och har besättningen 2222 2220, dvs två av varje av träblås- och brassinstrument (utom tuba), plus pukor och två slagverkare, och stråkar. Symfonin består av fem satser, i två block, med paus endast mellan andra och tredje. Utdrag ur simuleringar och tankar om processen med skapandet av denna symfoni finns i min videopodd PROCESSER (t o m april 2016, f n har den uppehåll).

Uppdraget Tonsätta staden!, som jag fått av Kultur och fritid Lundby, har under våren 2016 inneburit att jag hållit en mängd workshopar med unga och vuxna, bland annat på Ringön på Hisingen. Det har också inneburit att jag komponerat verket Möta himlen. Läs mer på TONSÄTTA STADEN! och MÖTA HIMLEN


TIDIGARE HÄNDELSER

Jag studerar den tvååriga utbildningen Kulturverkstan, till Internationell kulturprojektledare. Dock kommer jag fortsatt att främst vara tonsättare...

I ett undersökande projekt samlar jag in en mängd olika perspektiv på publikarbete, pedagogisk verksamhet, outreach och vidgat deltagande. Jag träffar personer på olika kulturinstitutioner och -verksamheter, samt sänder ut en enkät. LÄS MER

Min stora stråkkvartett är till 95% färdig (november 2014). Den blir cirka 80 minuter lång, i sex satser. Den är inspirerad av fem göteborgska bildkonstnärer, Maria Ray Johansson, Walter Ruth, Lena Selander, Anita Gordh och Hampus Pettersson.

Jag har inlett samarbeten med författarna/dramatikerna Susanne Marko och Isa Schöier, kring vokalverk och operor. Susanne och jag har börjat skissa på barnoperan Panda och Kanin. Isa har skrivit text till ett körverk som jag komponerat, Sprickan genom tiden, som ska uruppföras av Vadstena Vocalis den 23 november 2014.

Jag har komponerat ytterligare ett körverk, till text av Calle Flognman.

Jag har startat research inför ett möjligt konstnärligt projekt, kallat Meaning and Money. Hur omfattande detta projekt blir och vilken inriktning det får, är inte bestämt ännu (november 2014).


TIDIGARE HÄNDELSER

Befrielse är ett nytt stycke för kammarensemble, som kommer att uruppföras under Midvintermusikfestivalen i Göteborg i december 2012. Detta stycke handlar om att bryta invanda mönster, tänka friare och... ja det räcker väl så, varför just räkna upp tre saker, det är ett typiskt mönster.

Operan Vandraren håller på att bli till, i all oändlighet... Efter att ha skrivit librettot och komponerat halvvägs på en version för piano, gjordes en workshop med delar av operan på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg i maj 2012.
Ett samarbete mellan Fredrik Hagstedt och Operaimprovisatörerna har inletts. Workshops planeras för att genom läsning och improvisation pröva librettot ytterligare och ge uppslag till förändringar och nya attityder i såväl text som musik.

Vem har tid? Under sommaren komponerade jag nya verk för barn- och ungdomskörer inom projektet Vem har tid? Jag är också medansvarig för projektet, som drivs av UNGiKÖR Västkusten och Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad. Övriga tonsättare är Kristina Forsman, Anna Eriksson och Bengt Lundin. Projektet stöds av Statens Musikverk.

IN. Jag har komponerat ett nytt verk för stor blåsorkester, eller snarare två blåsorkestrar. Göteborg Wind Orchestra och kulturskoleelever i Göteborg med omnejd framförde detta på Artisten den 19 juni, som resultat av en workshop inom "Kulturkräm".

Sinfonia per due violini. Verket som jag skrev våren 2011 och som under sommaren 2011 spelades in av Duo Gelland fick sitt uruppförande på Röda Sten konsthall 21 april. Projektet stöddes av Statens Musikverk och Göteborgs Stads kulturnämnd. LÄS MER OM SINFONIA.

Depurazione. Även detta är ett verk komponerat för och inspelat av Duo Gelland. Koreografen Eva Ingemarsson gjorde en soloföreställning till Depurazione med premiär på Atalante i Göteborg den 30 mars 2012. i september 2012 framfördes Depurazione till livemusik spelad av Duo Gelland. Då uruppfördes även den under sommaren komponerade Duo Presenza.


Delat piano. Jag har på beställning av föreningen C-Y contemporary i Malmö, med stöd av Kulturrådet, komponerat ett verk för två pianister. en professionell pianist och en kulturskoleelev. Verket, Poesia per piano diviso, ingår i ett projekt kallat Delat piano, där även Lei Feng Johansson, Jenny Hettne samt Stefan Klaverdal medverkar. Samtligas nyskrivna verk uruppfördes under Pianomaraton på Palladium i Malmö lördag 28 januari 2012. Verken framfördes även under Göteborgs Pianofestival i oktober 2012, och på Skövde Musikgymnasium i november 2012.Projektet Tid? har fått stöd av Kulturbryggan. Medverkar gör Ida Lod, Viktor Turegård, Emma Augustsson och Fredrik Hagstedt. Premiär och föreställningar har ägt rum i Göteborg och Skövde under våren 2012. Ytterligare föreställningar planeras för hösten 2012.


Idéer till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Jag har formulerat fem idéer för presentation på www.goteborg2021.com.
ENBART NY ORKESTERMUSIK I KONSERTHUSET HELA ÅR 2021.
NYSKRIVEN KLASSISK MUSIK FÖR UNGA.
FIRA FJÄRDE JUNI 2021 MED KÖRSÅNG OCH AKUSTISK MUSIK PÅ GÖTEBORGS GATOR OCH KANALER.
INTERNATIONELL KULTURFESTIVAL FÖR BARN OCH UNGA SOMMAREN 2021.
TONSÄTT KOLLEKTIVTRAFIKEN I GÖTEBORG.

Vad gör vi med vår tid? Föreställning med Emil Roijer, Ida Lod, Katarina Widell och Fredrik Hagstedt i Västerås Konserthus lördag 22 oktober, kl 15. En stund att reflektera över tillvaron, livet och prioriteringar - sittande, liggande, stående eller gående.

Tre sånger till text av Georg Theander, som jag komponerat direkt för Emil Roijer och Fia Forslund. En av dessa framfördes under deras turné sommaren 2011.

Jag höll föredraget "Lyssna djupare" på Stadsbiblioteket i Göteborg den 21 februari 2011.
I det djupare lyssnandet finns möjligheter att upptäcka nya saker både i musiken och inom dig själv. Ibland är det glädjande, ibland smärtsamt, men alltid berikande. Den klassiska musiken är ett utmärkt redskap för att utveckla sitt lyssnande, samtidigt som den också är en källa till insikter, avslappning och ny energi. Tonsättaren Fredrik Hagstedt spelar exempel på egna kompositioner och musik som inspirerat honom och talar om klassisk musik, upplevelser och förståelse.

Jag medverkade i Debatt i SVT den 16 december.
I samband med detta skrev han en debattartikel, "Ge näring åt ny växten av ny frisk konst" för SVT Debatts webbsida. LÄS ARTIKELN HÄR.

I KÄLLAN den 14 november på Cinnober Teater, uruppförde Duo Gelland min Duo no 1 - "Depurazione" från 2002. Såväl publik som musiker som upphovsman blev djupt berörda av musiken.

Jag skrev ett öppet brev till Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, LÄS BREVET HÄR.

New European Ensemble uruppförde det nyskrivna stycket "Innerscapes" den 12 oktober 2010 på Röhsska Museet, Göteborg. Dirigent Christian Karlsen. Sångsolist Carina Vinke.

Poesi vid cykeltävling. LÄNK TILL YOUTUBE

Trio JohahA finns numera. Den består av Johannes Bergmark, Tomas Halling och Fredrik Hagstedt. Vi uppträdde i Kinna den 30 september, på Stadsbiblioteket i Göteborg den 1 oktober och på Konstmuseet i Göteborg den 3 oktober.

Medverkan i seminariet "Varifrån kommer musiken?" under Bottnafestivalen i Bohuslän den 4 juli 2010.

Jag var FINALIST i Uppsala Tonsättartävling som avgjordes i Uppsala den 4 mars 2010.


Sagomusikverkstad, öppna repetitioner och föreställning för barn i Trädgårdsföreningen, Göteborg, den 14-15 augusti 2010. Medverkande: Emil Roijer, Tomas Halling och Fredrik Hagstedt.

Komposition av nytt orkesterverk för en internationell tävling.

KÄLLANs andra föreställning med Jonas Olsson, Eri Itoh, Viktor Turegård, Emil Roijer, Josefin Lidén, Anna Brolin, Gert Olsson samt elever på Kulturskolan i Mark.

Gruppen Felkultur, Emil Roijer, Tomas Halling och Fredrik Hagstedt gjorde sitt första framträdande på Arty Fartyg, ombord på Styrbord Babord, den 3 februari, med skisser och utkast ur Fenomenaloperan Den Stora Grisen.

PREMIÄRFÖRESTÄLLNING på KÄLLAN med Stockholms Saxofonkvartett, sopranen Lisa Larsson, fotografen Gert Olsson samt överraskningsgästen multiartisten Tomas Halling.

Orkesterverket A Little Bit Quicker, komponerat för Uppsala Tonsättartävling.

Pianosonat nr 2, komponerat.

Opera, komponerat ouvertyr och två sånger (aria och duett).

Uppdrag för högtidsdag (70-årsfest), föreställning, inklusive specialkomponerade stycken.

Stämskrivningsjobb åt GöteborgsOperan.

Andemening, för sopran, flöjt, fagott, horn och två celli, komponerat över egen text, och framfört på Artisten, Göteborg 6 februari, och i Västerås Konserthus 21 mars. LÄS MER

Winter Trio, för violin, fagott och marimba, komponerad för projektet Commune U35 i Riga, Lettland, där en animerad film/musikvideo gjordes till musiken. SE FILMEN i lettiska webb-TVn Delfis arkiv.

Älska mer, text och arr. till en melodi av Joel Göransson, för SMASK (musikhögskolornas egen schlagerfestival). Låten framfördes ypperligt av Rikard Björk under artistnamnet Göte Borg, på SMASK:s delfinal på Artisten i Göteborg 30 mars. LÄS LÅTTEXTEN

A Serious Walk, för liten orkester, komponerat.

Song of Heaven, för celesta, komponerat.

Thrilling Music, för klarinett och piano, komponerat.

Canto Meditativo, för saxofonkvartett och blandad kör, komponerat.

Brasscykelmusik, musik vid en cykeltävling, Ronde van Retaard, september 2008, i skogarna utanför Alingsås.

Brassessens, för brasskvintett, komponerat.


HEM


www.medvetenhetsverkstad.se
Senast uppdaterad 2016-06-29